fredag 18 februari 2011

J Dilla - Donuts



Att J Dilla är en av våra största hiphopproducenter genom tiderna är de flesta överens om. Jay Dee gjorde under slutet av 90-talet beats till rappare som Common, Q-Tip, Pharcyde med flera, vilket i sig beskriver magnituden av hans arbete.

Jag har under de senaste dygnen haft en knepig hemtenta vilket gjort att jag känt ett starkt behov av instrumental musik. Detta ledde till att jag igår natt återupptäckte hans album Donuts. Det här albumet är speciellt på flera sätt. Det kanske finaste och samtidigt sorgligaste är sättet på vilket det uppstod. J Dilla insjuknade i allt för tidig ålder i en dödlig blodsjukdom. Han producerade albumet Donuts från sin sjukhussäng, sin dödsbädd, och släppte det på sin 32:a födelsedag, den 7 februari 2006. Tre dagar senare avled han.

Albumet är inte bara en samling hiphopbeats, det är mer som, ursäkta det ocoola uttrycket, en musikalisk promenad. Det är en samling korta klipp vi har att göra med, de flesta inte ens två minuter. Jay Dee har grävt i skivbackarna och presenterar soulsampling på soulsampling. Det är kreativa beats, fulla av små överraskning i form av breaks och annat smått och gott.

Ta en titt, vet jag.


Eder,
Prof. M. Galenskaparn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar